Mesele moldovenilor sunt încărcate de Crăciun cu bucate tradiţionale şi potrivit tradiţiei, cete de colindători aduc în fiecare casă vestea Naşterii Domnului. Tradiţia românească spune că, imediat după încheierea slujbei de la biserică, băieţii trebuie să plece la colindat şi să vestească Naşterea Domnului cântând colindul "Steaua sus răsare".
Colindătorii poartă trăistuţe în care pun darurile oferite de gazde, cadoul tradiţional pentru colindători fiind pâinea, pentru flăcăi – colaci mari, pentru copii – colaci mai mici, hulubi, nuci şi bomboane.
În ajunul sărbătorilor de iarnă, oamenii de la sate taie porcul. Conform tradiţiei, godacul îngrăşat timp de un an, este sacrificat pentru ca femeile să aibă din ce găti masa de Revelion și Crăciun. De asemenea, în ajun de Crăciun, gospodinele coc „crăciunei", bucăţi din aluat care au forma cifrei opt, neterminată, şi îl pun pe perete, lângă icoană.
De Crăciun, pe masa de sărbătoare se servesc răcituri, salata Olivier, sarmalele, pârjoalele, cârnaţii de porc şi vinul roşu.
Pentru creștinii care se conduc de calendarul gregorian, sărbătorile nu se termină aici. Urmează Anul nou pe stil vechi, care va fi sărbătorit la 14 ianuarie.
În ajunul sărbătorilor de iarnă, oamenii de la sate taie porcul. Conform tradiţiei, godacul îngrăşat timp de un an, este sacrificat pentru ca femeile să aibă din ce găti masa de Revelion și Crăciun. De asemenea, în ajun de Crăciun, gospodinele coc „crăciunei", bucăţi din aluat care au forma cifrei opt, neterminată, şi îl pun pe perete, lângă icoană.
De Crăciun, pe masa de sărbătoare se servesc răcituri, salata Olivier, sarmalele, pârjoalele, cârnaţii de porc şi vinul roşu.
Pentru creștinii care se conduc de calendarul gregorian, sărbătorile nu se termină aici. Urmează Anul nou pe stil vechi, care va fi sărbătorit la 14 ianuarie.
Комментариев нет:
Отправить комментарий